Miten valita paras ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumpun valinta kannattaa miettiä perusteellisesti, koska valinta riipppuu monesta asiasta – asennuskohteesta ja siitä, mitä lämpöpumpulla tavoitellaan.

Oleellisia kysymyksiä ennen ilmalämpöpumpun valintaa

Mihin tarkoitukseen olette hankkimassa lämpöpumppua? Hankitteko lämpöpumpun alentamaan nykyisen lämmitysmuodon kustannuksia vai uusitaanko koko lämmitysjärjestelmä ja käyttöveden tuotto?

Miten valitsette teille parhaan ilmalämpöpumpun?

Jos haluatte alentaa nykyisen lämmitysmuodon kustannuksia, ilmalämpöpumppu on tehokas ja investoinniltaan maltillinen vaihtoehto.

Ilmalämpöpumpun valintaan vaikuttaa asunnon koko ja lämmön tarve. Isompaan asuntoon tarvitaan tehokkaampi laite, pienempään riittää vähempitehoinen. Pieneen asuntoon ei kannata hankkia liian tehokasta ilmalämpöpumppua. Valintaan vaikuttaa myös asunnon pohjapiirustus. Se, miten avara tai sokkeloinen pohjapiirustus on, vaikuttaa hyvin paljon siihen, mihin paikkaan sisäyksikkö on paras sijoittaa asunnossa.

Ilmalämpöpumppu mitoitetaan parhaiten siten, että saadaan pitkiä käyntijaksoja heti kuin lämmityskausi alkaa, ja aivan kylmimpinä aikoina olemassa oleva lämmitysjärjestelmä tukee ilmalämpöpumppua lämmityksessä. 

Hyvin usein on suositeltavaa, että asiakas pyytää asennusliikkeen paikan päälle katsomaan, mikä on juuri kyseiseen asuntoon paras ilmalämpöpumppu ja mihin se tulisi sijoittaa asunnossa suurimman mahdollisen hyödyn saamiseksi.

Käyttövesilämpöpumppu

Käyttövesilämpöpumppu

Käyttöveden tuottaminen onnistuu myös lämpöpumpputeknologialla. Käyttövesilämpöpumppu hyödyntää ilmalämpöpumpuissa hyväksi ja tehokkaaksi todettua tekniikkaa. Toimintaperiaate on sama kuin ilmalämpöpumpussa, mutta lämpö siirretään käyttöveteen sen sijaan että se lämmittäisi taloa. Näin saadaan sama energiatehokas lämmitysmuoto myös käyttövedelle.

Käyttövesilämpöpumppu on energiatehokas vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun on aika vaihtaa vanha sähköllä toimiva käyttövesivaraaja uuteen.

Lue lisää GREE käyttövesilämpöpumpusta

 

Ilmalämpöpumpun energiatehokkuus

Ilmalämpöpumpun hinta perusasennuksella liikkuu kahdentuhannen euron molemmin puolin riippuen mallista. Miten lasketaan takaisinmaksuaika tämän hintaluokan ilmalämpöpumpussa?

Parhaat A+++ lämpöpumput ovat SCOP 5.1 tai hieman enemmän. SCOP-arvo, joka annetaan ilmalämpöpumpuille, on energiatehokkuus mitattuna koko vuoden ajalta (Seasonal Coefficient Of Preformance). SCOP 5.1 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin lämpöpumppu tuottaa 5.1kW lämpöä.

SCOP-arvo perustuu Keski-Euroopassa tehtyihin mittauksiin eivätkä siten täysin vastaa meidän kylmiä olosuhteitamme. Kaikki valmistajat ovat velvoitettuja ilmoittamaan Keski-Euroopan mitta-arvot. Koneille on myös olemassa Pohjois-Eurooppaan soveltuva SCOP-testi, mutta harvat valmistajat ilmoittavat tai tekevät tämän. Pohjois-Euroopan SCOP-arvo on yleensä noin 3-4 riippuen koneesta.

Jos lasketaan takaisinmaksuaika talolle, joka kuluttaa noin 20000 kWh vuodessa lämmitykseen siten, että ilmalämpöpumppu kattaa noin puolet lämmitystarpeesta ja ilmalämpöpumpun SCOP on 3.5. saadaan 10000kWh/3.5 = 2857 kWh, eli noin 7000 kWh säästöt vuodessa. Tässä teoreettisessa esimerkissä ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin kolmessa vuodessa tämän päivän sähköhinnoilla (10 c/kWh) sisältäen siirtomaksut ja verot.

Selvitä ilmalämpöpumppusi SCOP-arvo energiatehokkuudeen määrittämiseksi