Miten valita paras maalämpöpumppu?

Maalämpö on vakiinnuttanut asemansa lämmitysmuotoja valittaessa. Yli puolet uusien omakotitalojen rakentajista valitsee lämmitysmuodoksi maalämmön.

Mikä on paras maalämpöpumppu omakotitaloon?

Vanhaan viialalaiseen omakotitaloon asennettiin maalämpöpumppu

Maalämpöpumppu käyttää hyväksi maahan sitoutunutta auringon energiaa. Se on huoleton tapa lämmittää ja samalla säästää lämmityskustannuksissa jopa 80%.

Maalämpöä mietittäessä ajatellaan usein virheellisesti, ettei pienempiin taloihin kannata laittaa maalämpöä. Tämä on kuitenkin vanhentunut käsitys, koska tuotteet ovat kehittyneet niin, että myös hieman pienemmät talot voidaan kustannustehokkaasti tuoda maalämmön piiriin. 

Maalämpöpumppua valittaessa on tärkeää kertoa myyjälle paikkansapitävät tiedot kiinteistöstä. Saneerauskohteessa vanhaa kulutusta on hyvä verrata lämmitettäviin neliöihin ja niin edelleen. Näin saadaan valittua juuri oikea maalämpöpumppu useista vaihtoehdoista ja mitoitettua oikeanlainen keruupiiri kiinteistön energian tarpeen mukaisesti. 

Maalämpöpumppu soveltuu siis kaikkiin kiinteistöihin ja oikein tehty järjestelmäratkaisu on hyvin pitkäikäinen investointi. Maalämmöllä lämmittämisen etuja ovat sen energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys.

Scanvarmin maalämpäpumpun asennuksen havainnekuva

Maalämpöpumpun asennuksen havainnekuva
 

Mistä muodostuu maalämpöpumpun hinta?

Maalämpöpumpulla tuotettu energia (kWh-hinta) on tutkitusti halvin tapa tuottaa lämpöä ja lämmintä käyttövettä kiinteistöön. 

Maalämpöratkaisun hinta koostuu maalämpöpumpusta, keruupiiristä, asennuksesta ja asennustarvikkeista. 

Pelkän maalämpöpumpun osuus hinnasta on alle puolet. Kotitalousvähennystä saa vanhan järjestelmän purusta, kaivon porauksesta sekä järjestelmän asennukseen liittyvistä töistä. Kahden henkilön taloudessa säästö kotitalousvähennyksien takia voi olla jopa 4800€. 

Maalämpöpumppujärjestelmää hankittaessa puhutaan paljon takaisinmaksuajasta. Hyvin monesti pientaloissa aika, jolloin järjestelmä maksaa itsensä takaisin säästöinä, on 7-12 vuotta. Tarkka aika riippuu vanhan järjestelmän kulutuksesta verrattuna maalämpöön ja ostoenergian kustannuksista. 

Maalämpö käyttää toimiakseen sähköä, jonka hinta ei Suomessa ole paljon muuttunut. Tällöin voidaan ajatella, että ostoenergian hinta lämpöpumpulle on aikalailla sama myös 10 vuoden päästä. Jos tätä verrataan vaikka öljyn hinnan muutoksiin, tilanne on hyvin erilainen. 

Maalämpöpumppujärjestelmän hankintaan on saatavilla myös erilaisia rahoitusmahdollisuuksia, jolloin investointia voidaan maksaa takaisin vaikka toteutuneilla säästöillä.

Energiatehokas maalämpö – Sijoitus tulevaisuuteen

Maalämpöjärjestelmään sijoittaminen on ympäristöä säästävä teko. Se on myös pitkäaikainen sijoitus ja yleisesti puhutaankin, että maalämpöpumpun elinkaari on parhaimmillaan yli 20 vuotta. 

Monet maalämpöpumput ovat jo nyt valmiita myös tulevaisuuden haasteisiin. Ne voidaan liittää aurinkosähköön tai älykkäisiin sähköverkkoihin (Smart Grid). Tällöin niiden energiatehokkuus ja säästöt voidaan optimoida myös tulevaisuudessa.