Siirry pääsisältöön
koronatartuntojen ehkäisy

Koronatartuntoja voidaan vähentää tehokkaasti

3.3.2021

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen liitto REHVA on julkaissut kattavan selvityksen koronaviruksen leviämisestä sisätiloissa. Tartuntoja voidaan vähentää hyvällä ilmanvaihdolla ja lisäksi tehokkailla ilmanpuhdistimilla. VTT testasi maailman suurimman ilmastointilaitteiden valmistajan suurtehoilmanpuhdistimen. Mittauksien mukaan virukset hävisivät testihuoneesta 99,92 %:sti jo 25 minuutissa.

Eurooppalaisten LVI-järjestöjen liiton REHVA:n mukaan tehokas ilmanvaihto pienentää riskiä koronaviruksen leviämiselle sisätiloissa. Karkeasti yksinkertaistaen voidaan todeta, että mitä tehokkaampi ilmanvaihto, sitä pienempi riski viruksen leviämiselle. Tässä suhteessa me suomalaiset olemme melko hyvässä asemassa, koska meillä rakennusmääräykset edellyttävät ilman vaihtuvan kaikissa rakennuksissa.

Luonnollisesti rakennuksen iällä sekä ilmanvaihtotekniikan kunnolla on merkitystä ilmavaihdon tehokkuuteen. Avarat tilat, joissa ilmanvaihto on suhteellisen tehokas, ovat turvallisempia kuin pienet huoneet, joissa useampi ihminen työskentelee samanaikaisesti. Ilmanvaihtoa lisäämällä voidaan useissa tapauksissa lisätä tilan turvallisuutta.

Ilmanpuhdistin ilmanvaihdon rinnalla

Ilmanvaihdon lisäksi tiloihin voidaan sijoittaa tehokkaita ilmanpuhdistimia, joiden ilmavirta on riittävän suuri. Tavoite on, että laite pystyy suodattamaan huonetilan ilmamäärän vähintään kahdesti tunnissa. Ilmanpuhdistimen tulee myös tutkitusti pystyä poistamaan bakteerit ja virukset laitteen läpi suodatettavasta ilmasta.

Tehokas ilmanpuhdistin ei korvaa ilmanvaihtoa, mutta se toimii mainiona ilmanlaadun parantajana, koska laite tuottaa yhtä lailla puhdasta ilmaa kuin ilmanvaihtokin.

VTT testasi ilmanpuhdistimen toimivuuden

VTT testasi maailman suurimman ilmastointilaitteiden valmistajan GREE:n ilmanpuhdistimen. Mittauksien mukaan GREE Lasso -ilmanpuhdistin poisti virukset testihuoneesta 99,92 %:sti jo 25 minuutissa. Puhdistusjärjestelmä perustuu korkeatehoiseen suodatukseen, joka yhdistettynä lämpö- ja CEP-teknologiaan (Constant Effect Plasma) eliminoi myös virukset. Tämä GREE:n kehittämä ja patentoima tekniikka on erittäin tehokas tapa poistaa viruksia ilmasta.

Fakta:

  • Koronatartuntoja voidaan vähentää hyvällä ilmanvaihdolla ja ilmanpuhdistimilla
  • GREE Electric Appliances Inc., tuttavallisemmin GREE, on maailman suurin ilmastointilaitteiden valmistaja, jonka tuotekehityksessä työskentelee 12 000 tuotekehitysinsinööriä.
  • GREE Lasso -ilmanpuhdistin poisti virukset testihuoneesta 99,92 %:sti jo 25 minuutissa.
  • Testiraportin numero VTT-CR-00147-21, https://www.scanvarm.fi/testiraportti
  • Scanvarm Oy Ab on toiminut GREEn virallisena maahantuojana Suomessa vuodesta 2014 alkaen.

Lisätiedot:

Kehitysjohtaja Atte Kallio, 050 346 4118, atte.kallio@scanoffice.fihttps://www.scanoffice.fi/

Scanoffice Group muodostuu vuonna 1984 perustetun Pohjoismaiden suurimman lämpöpumppujen ja aurinkosähkötuotteiden maahantuonti- ja tukkuliikkeen Scanoffice Oy:n ympärille. Scanoffice Oy sekä Scanvarm Oy Ab ovat alan johtavia liikkeitä Suomen markkinoilla. ScanMont Ab palvelee lämpöpumppualan urakoitsijoita Ruotsin markkinoilla. Yritysryhmän liikevaihto ylittää 60 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 60 henkilöä. Scanoffice Groupin toimittamat laitteet säästävät vuosittain energiaa noin 1,4 TWh, joka vastaa noin 100 000 omakotitalon lämmitystä. Scanoffice Group on suomalainen perheyhtiö.