Siirry pääsisältöön
Tiiliseinään asennettu GREE Versati Nordic -ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö.

Ilma-vesilämpöpumppu – luovu öljylämmityksestä ja säästä tuhansia euroja vuodessa  

5.4.2024

Öljylämmityksestä luopuminen ja ilmavesilämpöpumppuun vaihtaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä tähtäimellä. Uusi ilma-vesilämpöpumppu voi tuoda käyttöikänsä aikana jopa kymmenien tuhansien säästöt. 

Ilma-vesilämpöpumppu on suosittu ja energiatehokas lämmitysmuoto, joka hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja vähentää siten kodin lämmityskustannuksia. Laite kerää ulkoilman lämpöenergiaa ja siirtää sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, kuten lattialämmitykseen tai patteriverkostoon.  


Jopa 60 % säästöt lämmityskuluissa


Ilmavesilämpöpumppu käyttää siis vain vähän sähköä verrattuna esimerkiksi sähkölämmitykseen ja tuo siten jopa 60 % säästöt lämmityskuluissa. Siihen kuinka paljon laskelmien mukaan säästöä syntyy vaikuttaa sähkön ja verratun öljyn hinta. Riippumatta näistä säästöä voi kuitenkin kertyä jopa yli parituhatta euroa. Ekologinen lämmitysmuoto on myös myyntivaltti taloa myydessä.  

Hyötysuhde paranee vaihtamalla ilmavesilämpöpumppuun 

Öljylämmityksen hyötysuhde ei ole kovinkaan hyvä, sillä osa lämmöstä karkaa savuna ilmaan. Ilmavesilämpöpumpun hyötysuhde on erinomainen. Sillä lämmitettäessä 1 kilowattitunti ostettua sähköä tuo parhaimmillaan yli 5 kilowattitunnilla energiaa.  

Ilmavesilämpöpumpulla voi lämmittää sekä talon että käyttöveden ja se riittää talon lämmittämiseen yksinään. Järjestelmässä on varauduttu myös poikkeustilanteisiin tuplajärjestelmillä. Esimerkiksi poikkeuksellisen kylmällä säällä ilmavesilämpöpumpun toiminnan takaa lisäsähkövastus.   Ilmavesilämpöpumppu-laitteistoon kuuluvat ulko- ja sisäyksikkö. Verrattuna ilmalämpöpumppuun sen ulkoyksikkö on hieman suurempi. Sisäyksikkö mahtuu esimerkiksi vanhan öljykattilan tilalle tai muuhun vastaavaan tilaan. Ilmavesilämpöpumppu on myös huoltovarma ja hiljainen. Laitteiston aiheuttaman melun minimoimiseksi ulkoyksikkö sijoitetaan irti rakenteista omalle maatukitelineelle.  

GREE Versati Nordic – tehokas ja ympäristöystävällinen ilma-vesilämpöpumppu Pohjoisen oloihin 

Huippuluokan Versati Nordic -ilmavesilämpöpumppu on tehokas ja ympäristöystävällinen. Versati Nordic on kehitetty Pohjolan haastavia olosuhteita ajatellen ja sen sisäänrakennettu 9 kW varasähkölämmitin on tuotettu Suomessa juuri tätä ilmavesilämpöpumppua varten. Laitteiston helppokäyttöinen käyttöliittymä on täysin suomenkielinen. 

Versati Nordicin energiatehokkuusluokka on korkein mahdollinen A+++ ja se tuottaakin hyvän hyötysuhteen vielä -25 pakkasasteessa. Laitteisto lämmittää käyttöveden erillisellä energiatehokkaalla levylämmönvaihtimella.  

Versati Nordic -ilmavesilämpöpumpulla on kolme eri teholuokkaa: 8 kW, 10 kW ja 12 kW. GREE Electric Appliances Inc. on maailman suurin lämpöpumppuvalmistaja ja Scanvarm Oy Ab sen virallinen maahantuoja Suomessa. 

Tällaista tukea voit saada energiaremonttiin 

1. Kotitalousvähennys: jopa 4500 euroa 

 • Asennuksesta saatava verovähennys. 
 • Myönnetään kotiin tai vapaa-ajan asuntoon hankittavan pumpun asennuksesta. 
 • Vähennys on 40 prosenttia työn hinnasta ja enintään 2250 vuodessa. 
 • Vähennys on henkilökohtainen. Puolisot voivat saada yhteensä 4500 euron vähennyksen. 

2. Korotettu kotitalousvähennys: 7000 euroa 

 • Korotetun vähennyksen voit saada, kun vaihdat öljy- tai kaasulämmityksen lämpöpumppuun. 
 • Vähennys on 60 prosenttia työn hinnasta ja enintään 3500 euroa vuodessa. 
 • Yhdessä puolison kanssa tukea voi saada jopa 7000 € 
 • Korotettu kotitalousvähennys on käytettävissä vuoteen 2027 saakka. 

3. ELY-avustus: 4000 euroa 

 • Valtion 4000 euron avustus öljy- tai kaasulämmityksestä luopumiseen, kun valitset ilmavesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun. 
 • Tuen myöntää ELY-keskus. 
 • Avustusta voi saada omakotitaloon tai paritaloon. 
 • Öljy- ja kaasulämmityksestä luopumisen avustusta riittää vielä noin 9 000 pientalon omistajalle (5.3.2024). Kannattaa tarkistaa tilanne ELY-keskuksen verkkosivuilta. 

Energiaremonttiin voidaan myöntää vain yhtä avustusta. Eri avustusmuotoja ei voi hyödyntää samanaikaisesti.