Oriveden kesäisissä maisemissa, kirkasvetisen järven rannalla, on kesähuvila, jossa jokainen yksityiskohta on mietitty huolella. Paikallisten taitavien osaajien kädenjälki näkyy sekä sisä- että ulkotiloissa. Energiatehokas, kompaktin kokoinen ja todella hiljainen maalämpöpumppu hoitaa sekä talon sisäilman että käyttöveden lämmityksen.

Talon asukas kuljeskelee pojanpoikiensa kanssa tyytyväisenä hiljattain valmistuneen kesähuvilansa pihapiirissä. Muutama vuosi sitten hän luopui maatilansa vetovastuusta ja siirsi sen pojalleen. Toinen poika sai puolestaan ottaa vastuun isän yrityksen, Hämeen Viherrakennuksen, johtamisesta ja näin isälle jäi aikaa uusille projekteille. Hän löysi kotinsa läheltä tämän kauniin tontin ja rakennustyöt polkaistiin käyntiin. Vajaassa vuodessa kauniiseen järvimaisemaan nousi upea 120-neliöinen, kolmen makuuhuoneen huvila sekä peräti kolme saunaa; talossa sähkösauna, pihapiirissä metsätorpalta siirretty vanha savusauna ja veden äärellä jatkuvalämmitteinen rantasauna.

Huvilan rakentamisessa käytettiin paljon paikallisten osaajien ammattitaitoa, sekä luonnollisesti myös asukkaan oman yrityksen osaajia, erityisesti pihan huolellisissa kivetyksissä ja istutuksissa. Pihalta löytyy mm. Tampereen ratikkatyömaan alta purettuja noppakiviä, jotka nyt reunustavat talon edustalla olevaa siistiä rinnettä.

Maalämpö oli selkeä ja hyväksi koettu energiaratkaisu

Järven toisella rannalla sijaitseva asukkaan kotitalo on lämmennyt jo yli 10 vuoden ajan maalämmöllä ja siitä on ollut vain hyviä kokemuksia. Näin oli selvää, että myös uuteen huvilaan asennetaan maalämpöpumppu. Pälkäneen seudulla toimivan Rautajärven LVI:n yrittäjä on osaava paikallinen ammattilainen, joka teki uudisrakennuksen energiasuunnitelman ja toteutti työt luotettavasti.

Laitteeksi valittiin saksalaisen alpha innotecin PWZSW Nordic Inverter -sarjan maalämpöpumppu, joka on luotettava ja uusinta teknologiaa. Invertteriohjattu pumppu on kompaktin kokoinen ja mahtuu helposti talon tekniseen tilaan. Se on myös äärettömän hiljainen ja sen isosta käyttövesivaraajasta riittää lämmintä vettä myös rantasaunaan. ”Vesikiertoinen lattialämmitys on miellyttävä ja se lisää asumisen mukavuutta. Saimme maalämpöpumpulla luotettavan ja edullisen energiaratkaisun. Hyvää on myös helppokäyttöinen etähallinta”, kiittelee asukas.

Valmista kohdetta paikalle katsomaan saapunut Scanvarmin myyntipäällikkö vahvistaa myös, että maalämpö on selvästi suosituin energiaratkaisu suomalaisissa uudisrakennuksissa.

”Ihmiset ovat valveutuneita ja kantavat syystäkin huolta energiakustannuksista. Maalämpö on erinomainen ratkaisu, jossa energian hinnan heilahtelut eivät näy niin selvästi, koska maalämpöpumpun kompressori pystyy siirtämään maaperässä olevaa energia erittäin pienellä sähkönkulutuksella lämmityskäyttöön.” asukas summaa.

Kaikissa alpha innotecin maalämpöpumpuissa vakiona mukana tulevalla etähallinnalla mahdollistetaan lämpöpumpun optimointi myös tulevaisuudessa.

Päärakennuksen sisätilat viileiksi puhallinkonvektorilla

Helteisten kausien varalle huvilaan asennettiin myös GREEn Lomo, seinämallinen puhallinkonvektori, joka jäähdyttää tilat energiatehokkaasti. Sisäyksikkö on siro ja sulautuu huomaamattomasti vaalean sävyiseen sisustukseen.

Kun kaikki kauniilla kesähuvilalla valmistui, asukkaalla oli aikaa taas pohdiskella, mihin projektiin seuraavaksi tarttuisi. Vilkkaat pojanpojat pitävät vaarin kiireisenä, mutta energiaa riittää edelleen myös niin yrityksen asioiden hoitoon kuin kuka ties myös uusiin rakennusprojekteihin.