Hauholaisen Matti Rantti Ky:n toisen polven yrittäjä, Janne Rantti, on tyytyväinen maalämpöön. Huoleton ratkaisu, joka tuo merkittäviä säästöjä. Investoinnin takaisinmaksuaika on vain muutama vuosi.

Hauholainen Matti Rantti Ky on jo yli 35 vuoden ajan toiminut yritys, jonka vaikuttavan monipuoliseen valikoimaan kuuluvat muun muassa trukit, puutarhatraktorit, ruohonleikkurit, moottorisahat, puutarhavälineet, polkupyörät sekä kodinkoneet. Liike on jokaisen mökkiläisen unelma. Sieltä löytyy lähes mitä vain. Yritys tarjoaa myös varaosa- ja huoltopalveluita. Ammattitaitoista osaamista löytyy mm. moottorisahojen, raivaussahojen, ruoholeikkureiden, lumilinkojen, polkupyörien sekä perämoottoreiden huoltamiseen.

Uusi sukupolvi mukana yritystoiminnassa

Matti Rantti perusti yrityksen vuonna 1983. Jo ennen Matin aikaa Hauhon keskustassa sijaitsevaa liikettä pyöritti sukulaispariskunta yli 10 vuoden ajan. Matti Rantin toimintaperiaatteena on alusta asti ollut luotettava ja hyvä palvelu, jos tunnustuksena vuoden 1999 yrittäjäpalkinto Hauholla.

Matin poika, Janne Rantti, on ollut mukana perheen yritystoiminnassa pienestä pitäen. Janne ajaa päivittäin Hämeenlinnasta palvelemaan asiakkaita. “Meille tulee asiakkaita jopa 200 km:n matkan päästä. Kesäisin kuhina on kovaa, kun mökkiläiset ovat paikalla ja Hauhon väkiluku lähes kaksinkertaistuu. Moni tulee fiilistelemään runsasta tuotevalikoimaamme”, kertoo Janne Rantti.

Olemme laskeneet, että investointi maksaa itsensä arviolta kuudessa vuodessa.

Janne Rantti

Maalämpö, paras mahdollinen rakennusinvestointi

Huolellisten laskelmien ja harkinnan jälkeen yritys päätti syksyllä 2016 tehdä perusteellisen energiaremontin. Liike- ja asuinrakennuksessa sekä vieressä sijaitsevassa uudessa korjaamo- ja varastohallissa otettiin käyttöön maalämpö. Se sopi mainiosti rakennuksessa ennestään olleen vesikiertoisen öljylämmityksen rinnalle. Kompaktin kokoinen maalämpöpumppu ja käyttövaraaja mahtuivat onneksi vanhan öljykattilan tilalle talon pannuhuoneeseen sentilleen, eikä purkutöitä tarvittu. Pihaan on porattu kaksi 170 metrin syvyistä lämpökaivoa.

Öljyä on kulunut noin 4000-5000 litraa vuodessa. Pumpun asennuksen jälkeen sähkölaskumme on ollut karkeasti 450 €, eli säästöä tulee vuositasolla 3500-4000 €

Janne Rantti

Hämeen LämpöAalto apuna

Maalämpöjärjestelmän toimitti ja asensi Hämeen LämpöAallon Markus Aalto. “Meille oli erityisen tärkeää saada toimia yhteistyössä luotettavan ja tutun toimijan kanssa. Tuntuu turvalliselta, että näin suuressa hankkeessa on hyvä yhteistyökumppani. Luottamusta ei suinkaan vähentänyt se, että olemme Markuksen kanssa tuttuja jo pikkupoika-ajoista”, toteaa Janne Rantti. “Ja asennuksen aikataulut ja hinta pitivät täsmällisesti”, kiittelee Rantti.

“Lämpöpumpun hankinta oli suuri investointi ja alkukustannus iso. Mutta säästöä energiakustannuksissa syntyy välittömästi ja olemme laskenee, että investointi maksaa itsensä arviolta kuudessa vuodessa”, kehuu Janne Rantti kustannuksia säästävää järkipäätöstä. “Tämä on paras mahdollinen rakennusinvestointi.”

Parasta laatua luotettavalta maahantuojalta

Rantilla toimitettiin parasta ja uusinta tekniikkaa. Laite on luotettavan maahantuojan Scanvarmin maahantuoma, suuren saksalaisen valmistajan alpa innotecin uusi invertteritekniikalla toimiva pumppu.

Huoletonta ja taloudellista

Maalämpöpumpun käyttöönotto on helppoa ja mutkatonta. “Ensimmäisen syksyn ja talven aikana tarvittiin hieman tarkkailua, jotta säädöt saatiin optimaaliseen kuntoon, mutta sen jälkeen huolta ei tarvinnut kantaa. Riittää, että pari suodatinta tarkastetaan säännöllisesti, muuta ei tarvitse tehdä”, toteaa tyytyväinen Janne Rantti.

Maalämpö on tuonut merkittäviä säästöjä. Kulutusta seurataan kuukausittain. Viiden kuukauden käyttökokemus näyttää yli 4,47 hyötysuhdetta, mikä on erinomainen taso kiinteistöön, jossa on sekä patteri- että lattialämmitys. “Öljyä on kulunut noin 4000-5000 litraa vuodessa. Pumpun asennuksen jälkeen sähkölaskumme on ollut karkeasti 450 €, eli säästöä tulee vuositasolla 3500-4000 €”, kiittelee Janne.

Invertteritekniikka mukautuu lämmitystarpeeseen

Invertteriohjattuja ilma-vesilämpöpumppuja on ollut markkinoilla jo pitkään. Nyt tämän ohjaustavan hyötyjä voidaan hyödyntää myös maalämpöpumpuissa.
“Invertteriohjauksen hyödyt korostuvat erityisesti, kun lämmitystehon tarve vaihtelee. Maalämpöpumput pystyvät mukautumaan lämmitystarpeeseen. Tämä ominaisuus on hyödyllinen varsinkin keväisin ja syksyllä, kun päivä- ja yölämpötilojen erot voivat olla hyvinkin suuret”, kertoo Aalto.

Lämpöpumppu mukauttaa automaattisesti kompressorin tehoa ja kiertovesipumppujen nopeutta, jolloin lämpöpumppu ei sammu perinteisten pumppujen tapaan, vaan jatkaa toimintaa muuttuvan tarpeen mukaan. Näin saavutetaan hyvä kausihyötysuhde.

Invertteriohjattu maalämpöpumppu ei juurikaan tarvitse lämmityspuolen vesivaraajaa. Invertteriohjatussa lämpöpumpussa käynnistysvirrat ovat myös hyvin pieniä ja ne soveltuvat mainiosti kohteisiin, jossa sähköjen suhteen on syystä tai toisesta rajoituksia.