Siirry pääsisältöön
Lapsi ja nainen ikkunalaudalla.

Ilmalämpöpumppu viilennykseen – mitä sen käyttäminen maksaa? 

25.4.2024

Monet suomalaiset ovat hankkineet ilmalämpöpumppuja viilennykseen sisätilojen mukavuuden lisäämiseksi. Kun helteinen kesä saapuu, ilmalämpöpumppu viilennykseen kiinnostaa yhä useampia. Käsitys siitä, että ilmalämpöpumpulla viilennys olisi kallista, on kuitenkin melko yleinen. Käymme tässä artikkelissa läpi ilmalämpöpumpulla viilentämisen kustannuksia ja sen tehokkuutta. Käymme myös läpi viilennystä kerrostaloissa.

Miksi ilmalämpöpumpulla viilennys on edullista? 

Ilmalämpöpumppuun liittyvän kustannuksen muodostavat pääasiassa sähkön hinta ja käyttäjän omat kulutustottumukset. Sähkön hinnan kallistuminen vaikuttaa toki myös ilmalämpöpumpulla viilennettäessä, mutta energiankulutus viilentäessä on huomattavasti pienempi kuin lämmittäessä. 

Ilmalämpöpumpulla viilennys on edullista, koska viilentäminen vaatii vähemmän energiaa kuin lämmittäminen. Ilmalämpöpumpun viilennystoiminnon tehokkuus perustuu lämpöenergian siirtämiseen ulos asunnosta, mikä tarkoittaa, että laitteen ei tarvitse jäähdyttää sisätiloja paljoa alle ulkolämpötilan. Jo muutaman asteen ero ulko- ja sisälämpötilan välillä tekee sisäilmasta miellyttävän viileän. 

Miten viilennys toimii kerrostaloasunnossa? 

Kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumpun asennus vaatii yleensä taloyhtiön luvan ja ammattilaisen toteuttamaa asennusta. Hyvin suunniteltu ja asennettu ilmalämpöpumppu voi kuitenkin tehokkaasti viilentää kerrostaloasuntoa samalla tavalla kuin omakotitalossa. 

Viilennyksen tehokkuus riippuu toki myös asunnon rakenteesta, ilmanvaihdosta ja lämmöneristyksestä. Asunnon ikkunat ja ovet kannattaa pitää suljettuina viilentämisen aikana, jotta ulkona oleva lämmin ilma ei pääse sisälle ja heikennä viilennystehoa. 

Parhaiten ilmalämpöpumppu toimii kerrostaloasunnoissa, joissa se on sijoitettu siten, että viileä ilma pääsee kiertämään tasaisesti huoneissa. Hyvä ilmanvaihto auttaa pitämään sisäilman raikkaana ja miellyttävänä. 

Viilentämisen kustannukset 

Kuten aiemmin todettiin, ilmalämpöpumpulla viilennys ei ole kallista. Omasta mukavuudesta ei siis tarvitse tinkiä. Kesäkuukausina, kun ilmalämpöpumppu on käytössä viilennykseen, kustannukset ovat vain noin euron tai kaksi päivässä. Tämä tarkoittaa, että koko kesän aikana viilennyskustannukset ovat melko pienet, varsinkin kun otetaan huomioon laitteen tuoma mukavuus ja sisätilojen viihtyisyys. 


Kustannukset ovat vain noin euron tai kaksi päivässä


Kun otetaan huomioon ilmalämpöpumpun energiatehokkuus ja sen avulla saavutettava sisäilman viilennys, voidaan todeta, että viilennyskustannukset eivät ole merkittävät. Kesäaikana asunnon mukavuuden ja viihtyisyyden lisääminen viilentämällä ei siis ole kallista, vaan päinvastoin, melko edullista. 

Tulevana kesänä ei tarvitse miettiä, kannattaako käyttää ilmalämpöpumppua viilennykseen vai ei. Sisäilman laadun parantaminen ja energiansäästö ovat sijoituksen arvoisia, eikä mukavuudesta tarvitse tinkiä edes sähkön hinnan noustessa. 

Ilmalämpöpumppujen energiatehokkuutta mitataan SEER-arvolla (Seasonal Energy Efficiency Ratio), joka kertoo laitteen viilennyksen vuotuisen energiatehokkuuden. Korkea SEER-arvo tarkoittaa parempaa energiatehokkuutta ja siten pienempiä kustannuksia. Esimerkiksi GREE Amber 25 -ilmalämpöpumpun SEER-arvo on 8,5.