Siirry pääsisältöön

Miten valita paras ilmalämpöpumppu?

Mietitkö kuinka valita itsellesi sopivin ilmalämpöpumppu? Lue mitä kaikkea on hyvä tietää ilmalämpöpumppua valitessa.

Ilmalämpöpumppua valittaessa olennaisia tietoja ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Asunnon koko
  • Lämmön tarve
  • Talon energialuokka
  • Asunnon pohjapiirrustus
  • Tilojen avaruus

Ilmalämpöpumpun mitoitus

Ilmalämpöpumppu mitoitetaan parhaiten siten, että saadaan pitkiä käyntijaksoja heti kuin lämmityskausi alkaa, ja aivan kylmimpinä aikoina olemassa oleva lämmitysjärjestelmä tukee ilmalämpöpumppua lämmityksessä.

Hyvin usein on suositeltavaa, että asiakas pyytää asennusliikkeen paikan päälle katsomaan, mikä on juuri kyseiseen taloon paras ilmalämpöpumppu ja mihin se tulisi sijoittaa asunnossa suurimman mahdollisen hyödyn saamiseksi.

Ulkoyksikön suojakotelo
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on mahdollista peittää kauniilla suojakotelolla.

Mitkä ovat ilmalämpöpumpun energiatehokkuus ja takaisinmaksuaika?

Ilmalämpöpumpun hinta perusasennuksella liikkuu kahdentuhannen euron molemmin puolin riippuen mallista. Miten lasketaan takaisinmaksuaika tämän hintaluokan ilmalämpöpumpussa?

Parhaat A+++ lämpöpumput ovat SCOP 5.1 tai hieman enemmän. SCOP-arvo, joka annetaan ilmalämpöpumpuille, on energiatehokkuus mitattuna koko vuoden ajalta (Seasonal Coefficient Of Preformance). SCOP 5.1 tarkoittaa, että jos lämpöpumppuun syötetään 1 kW sähköä, niin lämpöpumppu tuottaa 5.1kW lämpöä.

SCOP-arvo perustuu Keski-Euroopassa tehtyihin mittauksiin eivätkä siten täysin vastaa meidän kylmiä olosuhteitamme. Kaikki valmistajat ovat velvoitettuja ilmoittamaan Keski-Euroopan mitta-arvot. Koneille on myös olemassa Pohjois-Eurooppaan soveltuva SCOP-testi, mutta harvat valmistajat ilmoittavat tai tekevät tämän. Pohjois-Euroopan SCOP-arvo on yleensä noin 3-4 riippuen koneesta.

Jos lasketaan takaisinmaksuaika talolle, joka kuluttaa noin 20000 kWh vuodessa lämmitykseen siten, että ilmalämpöpumppu kattaa noin puolet lämmitystarpeesta ja ilmalämpöpumpun SCOP on 3.5. saadaan 10000kWh/3.5 = 2857 kWh, eli noin 7000 kWh säästöt vuodessa. Tässä teoreettisessa esimerkissä ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin kolmessa vuodessa tämän päivän sähköhinnoilla (10 c/kWh) sisältäen siirtomaksut ja verot.