Viilennystä kerrostaloasuntoon GREE-ilmalämpöpumpuilla
Lämpeneekö kerrostaloasuntosi sietämättömän kuumaksi auringonpaisteessa? Erityisesti uusimpien energiatehokkuusvaatimusten mukaisesti rakennetut kerrostalorakennukset ovat hyvin eristäviä. Se tuo säästöä lämmityskuluihin, mutta kesäauringon paahteessa asunnot lämpenevät paikoin sietämättömän kuumiksi. Erityisesti ylimmissä kerroksissa.
Viilennystä kerrostaloon saat ilmalämpöpumpulla
Mallistostamme löytyy jokaiseen kerrostaloon sopiva, tehokkaasti jäähdyttävä ilmalämpöpumppu. Erityisesti jos haet tyylikästä, hiljaista ja pienikokoista ilmalämpöpumppua kerrostaloon, Gree-malleista löydät omaan asuntoosi sopivan.
Miten sopiva ilmalämpöpumppu kerrostaloon hankitaan niin, että luvan hakeminen sekä ilmalämpöpumpun asennus, käyttö ja huolto sujuvat asianmukaisesti? Olemme koonneet tähän vastauksia yleisimpiin kerrostalon ilmalämpöpumppua koskeviin kysymyksiin.
Kuinka lupa haetaan?
Jos kerrostaloon ei ole vielä aiemmin asennettu yhtään ilmalämpöpumppua, asunto-osakeyhtiön yhtiökokous tekee ensin periaatepäätöksen lämpöpumppujen asentamisesta. Periaatepäätös asettaa lämpöpumpun asennuksen ja käytön reunaehdot. Osakas lähettää tämän jälkeen muutostyöilmoituksen isännöitsijälle.
Jos periaatepäätös on jo tehty ja yhdelle osakkaalle on annettu lupa lämpöpumpun asennukselle, ovat muut osakkaat yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti oikeutettuja samaan kohteluun. Yhtiökokouksen päätöstä ei enää tarvita, ja osakas lähettää isännöitsijälle muutostyöilmoituksen.
Ilmastointilaite kerrostaloasuntoon ammattilaisen asennuksella
Gree-ilmalämpöpumput kerrostaloon asentavat Turvatekniikan keskuksen, Tukesin, hyväksymät ammattilaiset. Ilmastointilaitteen saa asentaa kerrostaloasuntoon vain taloyhtiön luvalla. Jos huoneistossa on parveke, ilmalämpöpumpun asennus sallitaan lähes aina. Parveke tarvitaan, koska se toimii lämpöpumpun ulkoyksikön sijoituspaikkana. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön saa asentaa parvekkeelle vain siten, että ulkoyksikkö ei ole näkyvillä.
Käyttö ja kunnossapito
Ilmalämpöpumppua saa käyttää vain lämpimänä vuodenaikana toukokuun alusta elokuun loppuun. Osakkeenomistaja sitoutuu vastaamaan ilmalämpöpumpun kunnossapidosta ja huollosta omalla kustannuksellaan.
Mikä muutostyöilmoitus?
Ennen lämpöpumpun asennusta tulee osakkaan tehdä isännöitsijälle muutostyöilmoitus. Ilmoitus sisältää selostuksen suunnitelluista muutostöistä. Ilmalämpöpumpun asennusliike voi auttaa muutostyöilmoituksen tekemisessä.
Saako ilmalämpöpumpun asentaa vuokra-asuntoon?
Ilmalämpöpumppuja asennetaan vuokra-asuntoihin äärimmäisen harvoin. Periaatteessa tämäkin on kuitenkin mahdollista, mutta edellyttää joka tapauksessa huoneiston omistajan eli vuokranantajan aktiivista myötävaikuttamista.
Jos kaipaat paahtuvaan vuokra-asuntoon pikaista helpotusta, suosittelemme harkitsemaan siirrettävän ilmastointilaitteen hankintaa. Siirrettävät laitteet eivät viilennä yhtä tehokkaasti kuin kiinteästi asennettavat laitteet, mutta tuovat oikein käytettynä huomattavaa helpotusta esimerkiksi makuuhuoneen yölämpötiloihin. Sopiva ilmanjäähdytin kerrostaloon löytyy Gree-mallistosta. Tutustu valikoimaamme tästä.
Mitä sopimus ilmalämpöpumpun asentamisesta sisältää?
Olemme laatineet avuksesi sopimusmallin ilmalämpöpumpun asentamisesta huoneistoon. Siinä kerrotaan, miten asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan vastuu huoneistokohtaisen ilmalämpöpumpun asennuttamisesta, käytöstä, kunnossapidosta, muutostöistä ja ilmalämpöpumpun mahdollisesti aiheuttamista kustannuksista ja vahingoista määräytyy. Taloyhtiöllä on oikeus valvoa ilmalämpöpumpun asentamista sekä siihen kohdistuviin korjauksiin, huoltoon ja muutoksiin liittyviä töitä. Valvonnasta mahdollisesti aiheutuvista kustannuksista vastaa osakkeenomistaja.