Maalämpöpumppu on huoleton käyttää

Maalämpöpumppua ei tarvitse juurikaan huoltaa, kun se on oikein asennettu. Sekä omakotitalon että suuremman kiinteistön maalämpöjärjestelmä on kuitenkin tarkastettava vuosittain. Suuremmissa kiinteistöissä järjestelmään saattaa kuulua useita maalämpöpumppuja ja varaajia, ja järjestelmään on mahdollisesti yhdistetty poistoilman lämmön talteenotto maalämmön sähkönkulutuksen pienentämiseksi.

Maalämpöpumppu kestää vuosia.

Monet maalämpöpumput ovat jo nyt valmiita myös tulevaisuuden haasteisiin. Ne voidaan liittää aurinkosähköön tai älykkäisiin sähköverkkoihin (Smart Grid). Tällöin niiden energiatehokkuus ja säästöt voidaan optimoida myös tulevaisuudessa.

Yleisesti laitteiston käyttöikä on 20–30 vuotta. Sen liikkuvat ja kuluvat osat, kuten kompressori, ovat korvattavia varaosia. Lämmönkeruuputkisto tai muut järjestelmän osat eivät juurikaan kulu käytössä, joten niitä ei tarvitse uusia.

Maalämmöllä säästät jopa 80 prosenttia lämmityskuluissa

Maalämpö on käyttökustannuksiltaan edullinen ja ympäristöystävällinen lämmitysvaihtoehto. Maalämmön kustannukset verrattuna suoraan sähkölämmitykseen ovat noin yksi kolmasosa. Myös öljylämmitykseen verrattuna säästöä syntyy huomattavasti. Energiaa kuluu vain lämmönsiirtoon maaperästä rakennukseen. Varsinaisen lämmityksen hoitaa maahan sitoutunut lämpö.

Takaisinmaksuaika

Maalämpöpumppujärjestelmää hankittaessa puhutaan paljon takaisinmaksuajasta. Hyvin monesti pientaloissa aika, jolloin järjestelmä maksaa itsensä takaisin säästöinä, on 7-12 vuotta. Tarkka aika riippuu vanhan järjestelmän kulutuksesta verrattuna maalämpöön ja ostoenergian kustannuksista.

Maalämpö käyttää toimiakseen sähköä, jonka hinta ei Suomessa ole paljon muuttunut. Tällöin voidaan ajatella, että ostoenergian hinta lämpöpumpulle on aikalailla sama myös 10 vuoden päästä. Jos tätä verrataan vaikka öljyn hinnan muutoksiin, tilanne on hyvin erilainen.

Maalämpöpumpun asennuksesta voi hakea vähennyksiä.

Maalämpöpumpun asennuksesta voi hakea verovähennystä, kun se asennetaan kiinteistöön, jossa on lämmitysjärjestelmä jo ennestään. Uudiskohteissa tehtävistä maalämpöpumpun asennustöistä ei saa kotitalousvähennystä. Omakotitalossa asuva hyötyy jälkiasennuksesta: veroetu voi olla useita tuhansia euroja. Kun maalämpöpumppu asennetaan vasta jälkikäteen esimerkiksi öljylämmityksen tilalle. Lämpöpumpun kannattavuuden voi laskea todellisen kulutuksen mukaan.

Maalämpöpumppu sopii lähes kaikkiin asuntoihin

Maalämpö on kannattava investointi erityisesti rivi- ja kerrostaloihin sekä 150-neliöisiin ja sitä isompiin omakotitaloihin, joissa käytetään paljon energiaa. Pienissä omakotitaloissa rahallisia säästöjä ei synny pitkään aikaan, koska energiantarve on pieni. Eniten maalämpöpumppuja asennetaan vanhoihin asuntoihin.

Rahoitus

Maalämpöpumppujärjestelmän hankintaan on saatavilla myös erilaisia rahoitusmahdollisuuksia, jolloin investointia voidaan maksaa takaisin vaikka toteutuneilla säästöillä.