Siirry pääsisältöön
Lapsi ja nainen ikkunalaudalla.

Ilmalämpöpumpun avulla viilennys – kannattaako se? 

19.4.2023

Monet suomalaiset ovat hankkineet ilmalämpöpumppuja paitsi energiansäästömielessä, myös sisätilojen mukavuuden lisäämiseksi. Kun kesä saapuu, ilmalämpöpumpun viilennysominaisuudet ovat erityisen kiinnostavia. Käsitys siitä, että ilmalämpöpumpulla viilennys olisi kallista, on kuitenkin melko yleinen. Käymme tässä artikkelissa läpi ilmalämpöpumpulla viilentämisen kustannuksia ja sen tehokkuutta. Käymme myös läpi viilennystä kerrostaloissa.

Miksi ilmalämpöpumpulla viilennys on edullista? 

Ilmalämpöpumppuun liittyvän kustannuksen muodostavat pääasiassa sähkön hinta ja käyttäjän omat kulutustottumukset. Sähkön hinnan kallistuminen vaikuttaa toki myös ilmalämpöpumpulla viilennettäessä, mutta energiankulutus viilentäessä on huomattavasti pienempi kuin lämmittäessä. 

Ilmalämpöpumpulla viilennys on edullista, koska viilentäminen vaatii vähemmän energiaa kuin lämmittäminen. Ilmalämpöpumpun viilennystoiminnon tehokkuus perustuu lämpöenergian siirtämiseen ulos asunnosta, mikä tarkoittaa, että laitteen ei tarvitse jäähdyttää sisätiloja paljoa alle ulkolämpötilan. Jo muutaman asteen ero ulko- ja sisälämpötilan välillä tekee sisäilmasta miellyttävän viileän. 

Miten viilennys toimii kerrostaloasunnossa? 

Kerrostaloasunnoissa ilmalämpöpumpun asennus vaatii yleensä taloyhtiön luvan ja ammattilaisen toteuttamaa asennusta. Hyvin suunniteltu ja asennettu ilmalämpöpumppu voi kuitenkin tehokkaasti viilentää kerrostaloasuntoa samalla tavalla kuin omakotitalossa. 

Viilennyksen tehokkuus riippuu toki myös asunnon rakenteesta, ilmanvaihdosta ja lämmöneristyksestä. Asunnon ikkunat ja ovet kannattaa pitää suljettuina viilentämisen aikana, jotta ulkona oleva lämmin ilma ei pääse sisälle ja heikennä viilennystehoa. 

Parhaiten ilmalämpöpumppu toimii kerrostaloasunnoissa, joissa se on sijoitettu siten, että viileä ilma pääsee kiertämään tasaisesti huoneissa. Hyvä ilmanvaihto auttaa pitämään sisäilman raikkaana ja miellyttävänä. 

Ilmalämpöpumpulla viilentämisen kustannukset 

Kuten aiemmin todettiin, ilmalämpöpumpulla viilennys ei ole kallista. Omasta mukavuudesta ei siis tarvitse tinkiä. Kesäkuukausina, kun ilmalämpöpumppu on käytössä viilennykseen, kustannukset ovat vain noin euro tai kaksi päivässä. Tämä tarkoittaa, että koko kesän aikana viilennyskustannukset ovat melko pienet, varsinkin kun otetaan huomioon laitteen tuoma mukavuus ja sisätilojen viihtyisyys. 

Kun otetaan huomioon ilmalämpöpumpun energiatehokkuus ja sen avulla saavutettava sisäilman viilennys, voidaan todeta, että viilennyskustannukset eivät ole merkittävät. Kesäaikana asunnon mukavuuden ja viihtyisyyden lisääminen viilentämällä ei siis ole kallista, vaan päinvastoin, melko edullista. 

Tulevana kesänä ei tarvitse miettiä, kannattaako käyttää ilmalämpöpumppua viilennykseen vai ei. Sisäilman laadun parantaminen ja energiansäästö ovat sijoituksen arvoisia, eikä mukavuudesta tarvitse tinkiä edes sähkön hinnan noustessa. 

Ilmalämpöpumppujen energiatehokkuutta mitataan SEER-arvolla (Seasonal Energy Efficiency Ratio), joka kertoo laitteen viilennyksen vuotuisen energiatehokkuuden. Korkea SEER-arvo tarkoittaa parempaa energiatehokkuutta ja siten pienempiä kustannuksia. Esimerkiksi GREE Amber 25 -ilmalämpöpumpun SEER-arvo on 8,5. 

Tuotetta hyvin saatavilla
Suosittu
Gree Amber - ilmalämpöpumppu

GREE Amber

Amber on hyötysuhteeltaan GREEn tehokkain ilmalämpöpumppu, joka toimii energiatehokkaasti myös kovilla pakkasilla tuottaen lämpöä. Varma valinta kohteeseen kuin kohteeseen.

 • A+++ energiatehokkuusluokka
 • Tehokas hyötysuhde jopa alle -30° pakkasessa
 • Laitteen langaton hallinta puhelinsovelluksella
 • Ympäristöystävällinen R32-kylmäaine
Tuotetta hyvin saatavilla
Suosittu
Gree Fairy - ilmalämpöpumppu

GREE Fairy

Malliston pienikokoisin ja tyylikkäin tehopakkaus täynnä uutta teknologiaa. Sisäyksikön leveys on vain 889 millimetriä!

 • Näyttävä ja siro sisäyksikkö
 • Hiljaista tehokkuutta – monipuoliset puhallinsäädöt
 • Laitteen langaton hallinta puhelinsovelluksella
 • Ympäristöystävällinen R32-kylmäaine
Tuotetta hyvin saatavilla
Pienempiin kohteisiin
gree pular nordic ilmalämpöpumpun sisäyksikkö

GREE Pular Nordic

Erinomainen ilmalämpöpumppu, joka on samalla tehokas ja kooltaan siro. Tuote soveltuu loistavasti esimerkiksi kesämökeille tai autotalliin.

 • Sopii pienempiin kohteisiin
 • Hiljainen ja huomaamaton
 • Laitteen langaton hallinta puhelinsovelluksella
 • Ympäristöystävällinen R32-kylmäaine
Gree Multisplit

GREE Multi-Split

HUOM! Tuotteen valmistus lopetettu. Korvaava tuote tulossa vuoden 2024 aikana.

Kahden sisäyksikön ratkaisu sopii monikerroksisten tilojen jäähdyttämiseen ja lämmittämiseen.

 • Kehittynyt invertteritekniikka
 • Energiatehokas ja hiljainen
 • Kaksi sisäyksikköä, yksi ulkoyksikkö
 • Ympäristöystävällinen R32-kylmäaine
Tuotetta hyvin saatavilla
Gree Bora ilmanjäähdytin

GREE Bora

Tehokas GREE Bora -huoneilmanjäähdytin viilentää nopeasti kuuman sisäilman. Hiljaisen käyntiäänensä ja pienen kokonsa puolesta Bora soveltuu myös loistavasti kerrostaloasuntoihin.

 • Erinomainen A++ energiatehokkuus
 • Hiljainen ja huomaamaton
 • Laitteen langaton hallinta puhelinsovelluksella
 • Ympäristöystävällinen R32-kylmäaine