Siirry pääsisältöön

Laitteet merkittäviin energiansäästöihin kiinteistöissä on jo saatavilla – miksi niitä ei oteta suomessa nopeammin käyttöön?

28.11.2013

On uskomatonta kuinka paljon rahaa Suomessa poltetaan täysin turhaan energian tuhlaukseen.

Olemassa oleva rakennuskantamme on suurin yksittäinen energiaa kuluttava taho.  Edes koko Suomen teollisuuden energiankulutus ei yllä samalle tasolle. Rakennuskannan lämmittäminen vaatii noin viidentoista suurehkon ydinvoimalaitoksen tuotannon verran energiaa, eli n. 115 TWh.

Tämä energian tuhlaaminen vaikuttaa negatiivisesti myös Suomen kauppataseeseen. Ostamme energiaa vuosittain useilla miljardeilla euroilla ja samalla siirrämme rahojamme ulkomaisille energiatuotteiden toimittajille. Kaikki tämä raha on pois suomalaiselta yhteiskunnalta.

Olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden nopeaan parantamiseen on jo nyt saatavilla yksinkertaisia ja nopeasti investoinnin takaisin maksavia lämpöpumppuratkaisuja.

Kiinteistön energiaremontti ei läheskään aina tarkoita suuren maalämpöpumppujärjestelmän asentamista.

Uuden lämpöpumpputekniikan ansiosta suurtenkin kiinteistöjen olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle voidaan asentaa ratkaisuja, joilla saadaan lämmitysenergiakustannukset nopeasti jopa puolitettua. Esimerkiksi kerros- tai rivitalossa, jonka öljylämmitysjärjestelmän rinnalle asennetaan täydentävä lämpöpumppuratkaisu, investointi asennuksineen maksaa vain muutamia kymmeniä tuhansia euroja ja takaisinmaksuaika on useimmiten vain 3-4 vuotta. Tämän jälkeen kiinteistönomistaja saa nauttia jopa puolet pienemmistä energialaskuista.

Uudella lämpöpumpputekniikalla lämpöenergia voidaan suurissakin kohteissa ottaa edullisesti ulkoilmasta. Se siirretään lämmönvaihtimen avulla edelleen rakennuksen vesikiertoiseen lämmönjakojärjestelmään. Näin vältytään raskailta lämpökaivojen porauksilta esimerkiksi kaupunkien keskustoissa tai kohteissa, joissa halutaan päästä pienemmillä hankintakustannuksilla nopeisiin energiansäätöihin.

Ruotsissa näissä asioissa ollaan huomattavasti meitä edellä ja suomalaisilla olisikin paljon opittavaa naapurimaan kokemuksista.

Miksi haaskata suomalaista varallisuutta tuontienergiaan, kun rahat voitaisiin säästää rakennuskannan merkittävästi pienemmillä energiakustannuksilla?

Mikko Sandberg, SCANOFFICE OY, hallituksen puheenjohtaja

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, hallituksen varapuheenjohtaja

mikko.sandberg@scanoffice.fi, puh. 040 556 2929