Siirry pääsisältöön
Mies säätää maalämpöpumpun asetuksia.

Maalämmöllä varmaa ja huoletonta lämmitystä

15.2.2024

Maalämpöpumppu lämmittää kotisi, vaikka ulkona paukkuisivat kovat pakkaset. Sen rinnalle et tarvitse varalämmönlähdettä ja sen avulla säästät jopa 80 % energiakustannuksissasi.

Tänä talvena kylmät pakkaset ovat koetelleet suomalaisia. Sähkö on verrattain kallista, eivätkä kaikki lämmitysjärjestelmät riitä yksinään tuottamaan tarpeeksi lämpöä, vaan vaativat rinnalleen toisen lämmitysmuodon.

Scanvarm Oy Ab:n maalämpöpumppujen myyntipäällikkö Tuomas Avikaisen mukaan maalämmöllä lämpiävissä kodeissa lämmön riittävyydestä ei tarvitse huolehtia.

”Maalämpöpumppu toimii varmasti ja tehokkaasti myös äärimmäisen kylmissä olosuhteissa. Tämä onkin hyödyllinen ominaisuus varsinkin verrattuna muihin lämmitysjärjestelmiin. Muut lämmitysratkaisut saattavat kylmimmillä säillä vaihtaa laitteen sisäiseen sähkövastukseen tai kiinteistön toiseen lämmitysjärjestelmään”, Avikainen sanoo.

Hyvä hyötysuhde

Maalämpöpumppu pitää yllä korkeaa hyötysuhdettaan vuodenajasta riippumatta. Hyötysuhde kertoo, kuinka paljon enemmän lämpöenergiaa laite tuottaa verrattuna sen käyttämään sähkömäärään.

”Maalämpöpumpun tyypillinen hyötysuhde on 1:3 tai jopa 1:4. Maalämpöpumpun käyttäminen on siis noin 3–4 kertaa edullisempaa kuin sähkölämmitys”, Avikainen sanoo.

Maalämpö ei voi loppua

Avikaisen mukaan maalämpö ei voi loppua kesken talven, sillä aurinkoenergiaa on maaperässä lähes loputtomasti. Maaperä on irtonaista maa-ainesta, mikä sijaitsee kallioperän päällä. Maalämpöpumppu ottaa lämmön sille poratusta lämpökaivosta.

Talvipakkasilla voidaan hyödyntää samaa hyötysuhdetta saadaksesi lämpöä kalliosta, kuten kesälläkin. Maan alla lämpötilat säilyvät samoina kaikkina vuodenaikoina. Kallioperä säilyttää tasalämpöisyytensä ympäri vuoden.

”Kun lämmitystä ei käytetä, maalämpö ei juuri kuluta energiaa maaperästä. Tällöin energiaa kuitenkin varastoituu. Talven ankarien pakkasten saapuessa, tämä varastoitu energia otetaan käyttöön”, Avikainen selventää.

Maalämpöpumppu teknisessä huoneessa.

Nykyaikaista teknologiaa

Scanvarm Oy Ab:n maalämpöpumppujen tuotepäällikkö Joonatan Koiviston mukaan nykyaikaiset maalämpöpumput ovat invertteriohjattuja. Maalämpöpumppu, joka on invertteriohjattu, säätyy automaattisesti. Pumppu reagoi reaaliaikaisesti lämmitystarpeeseen ja muuttaa tehoaan sen mukaisesti.

Invertteriohjatut maalämpöpumput voidaan mitoittaa, niin että lämpöpumpun kompressorilla tuotettu teho kattaa koko kiinteistön energiatarpeen.

”Tämä tarkoittaa sitä, ettei lämpöpumpussa olevaa sähkövastusta tarvitse käyttää lämmityksen apuna. Kun ylimääräistä sähköä ei kuluteta, auttaa se myös kovilla pakkasilla sähkön riittävyyteen”, Koivisto sanoo.

Scanoffice Groupin maahantuomat alpha innotecin ja Mitsubishi Electricin maalämpöpumput on testattu testilaboratoriossa Pohjoisen vaihteleviin olosuhteisiin sopiviksi. Valikoimassa on invertteriohjattuja ja erilaisiin rakennuksiin sopivia maalämpöpumppuja. Tämä mahdollistaa sen, että saman maahantuojan valikoimasta löytyy kohteeseen kuin kohteeseen paras mahdollinen laite.

Maalämpö on edullisin lämmitysmuoto

Maalämpö on kannattava sijoitus, koska se maksaa itsensä takaisin lämmityskustannuksissa saavutettavilla säästöillä ja säästöt alkavat heti.

Maalämpöpumppu on lämmitysjärjestelmä, joka hyödyntää maaperään varastoitunutta auringon energiaa, joka mahdollistaa suuremman lämmön määrän tuottamisen samalla energiamäärällä. Maalämpö on myös ylivoimaisesti edullisin lämmitysmuoto. Se säästää jopa 80 % energiakustannuksissa verrattuna sähkölämmitykseen.

Maalämmön avulla olet riippumaton sähkön hinnan jatkuvista vaihteluista ja säästät tasaisesti joka kuukausi. Kokonaisuutena maalämpö on vakaa ja ennustettava lämmitysmuoto.

Lasketaan esimerkki omakotitalosta, jossa vaihdetaan lämmitysmuotoa vaikkapa öljystä maalämpöön. Talon öljynkulutus vuodessa on 3000 litraa, öljyn hinta noin 1,4 €/l ja pumpun tuomat säästöt noin 80 %. Vuosittainen säästö olisi siis 3 360 euroa.

Jos maalämpöinvestointi maksaisi esimerkiksi 16 800 euroa, maksaisi maalämpöpumppu itsensä takaisin viidessä vuodessa. Vastaavasti, jos investointi maksaisi 20 160 euroa, maksaisi se itsensä takaisin kuudessa vuodessa.

Sen lisäksi, että maalämpöpumppu nostaa asunnon arvoa, maalämpöpumppu maksaa säästöillä itsensä takaisin siis jo noin 5–6 vuodessa ilman saatavilla olevia investointitukia tai kotitalousvähennystä. Varaavasta sähkölämmityksestä vaihtaminen kerryttää vastaavasti säästöjä noin 70 prosenttia ja sen takaisinmaksuaika onkin hieman pidempi.

Lähes puolet pientalorakentajista valitsee maalämmön lämmitysmuodokseen, koska se on edullisin vaihtoehto. Uudisrakennuksissa takaisinmaksuaika on myös verrattain nopeampi. Maalämpö ei ole siis mitenkään harvinainen lämmitysmuoto.

Avikaisen mukaan mielikuvat maalämmön kalleudesta voi siis kyseenalaistaa ja ajatella sitä erinomaisena investointina. Korkeana pidettyä hintaa lieventää myös saatavilla olevat tuet, kuten öljylämmityksestä luopumisen tuki tai kotitalousvähennys.

Puhdasta energiaa

Maalämmön tuottamat hiilidioksidipäästöt ovat erittäin alhaiset. Se luokitellaan uusiutuvaksi ja ympäristöystävälliseksi energianlähteeksi, koska se ei käytä fossiilisia polttoaineita, ja maasta saatava lämpöenergia on uusiutuvaa.

”Suomen kallioperä soveltuu hyvin lämpökaivon poraukseen, sillä sen lämmönsiirtokyky on hyvä. Kallio sijaitsee usein myös lähellä maanpintaa. Maalämpöpumpun laitteisto ei myöskään vaadi monimutkaisia huoltotoimenpiteitä ja on verrattain helppo käyttää”, Avikainen sanoo.

Maalämmöllä varmaa ja huoletonta lämmitystä

Kaipaatko apua valintaan tai haluatko jättää tarjouspyynnön?

Ota yhteyttä