Asennukseen kuuluvat kylmä- ja sähkötyöt ovat luvanvaraista toimintaa. Lämpöpumppuja ei tule asentaa itse eikä asennuttaa luvattomilla yrittäjillä.

Luvaton asennus vaarantaa maahantuojan myöntämän takuun ja kotivakuutuksen tarjoaman turvan.

Lämpöpumppuja saa pääsääntöisesti asentaa vain tarvittavat luvat omaava yritys ja asentaja. Yrityksien tiedot löytyvät Tukesin toiminnanharjoittajat-rekisteristä ja asentajat Tukesin kylmäalan pätevyysrekisteristä.

Lämpöpumppujen, joissa on hermeettisesti suljettu kylmäainepiiri (kuten esimerkiksi Alpha innotec -maalämpöpumput), asentaminen ei edellytä kylmäainelupia. Tällaisen maalämpöpumpun asentajalla tulee kuitenkin olla tarvittavat sähkö- ja LVI-työluvat. Mikäli tällaiseen suljetun kylmäainepiirin lämpöpumppuun joudutaan myöhemmin huollon tai korjauksen yhteydessä tekemään kylmäainepiiriin liittyviä töitä, tulee korjaajalla olla asianmukaiset kylmäaineluvat.

Scanvarm edellyttää kaikilta jälleenmyyjiltään joko omia asennusten vaatimia lupia tai tietoa luvat omaavasta alihankkijasta. Mikäli ostat esimerkiksi ilmalämpöpumpun netistä tai rautakaupasta, huomioithan, että lämpöpumpun, jonka asentaminen vaatii voimassa olevia kylmälaitelupia, myyminen ilman asennusta on kielletty. Jos lämpöpumppu myydään ilman asennusta, on myyjän ennen myyntiä varmistuttava siitä, että asennuksen suorittaa tehtävään pätevöity henkilö ja asennusliike.

Asianmukaisesti toimiva yritys täyttää yhdessä asiakkaan kanssa Suomen Ympäristökeskuksen ilmoituslomakkeen pätevöidyn asennusliikkeen käyttämisestä.